Kuinka suunnitella onnistunut remontti?

Screen Shot 2018-05-08 at 10.54.35 AM.png

Remontin laajuus saattaa tulla usein kokemattomalle remontoijalle yllätyksenä. Remontin suunnittelu ei kuitenkaan vaadi suuria ponnisteluita, sillä remontin suunnitteluun voidaan soveltaa perinteisiä projektinsuunnittelutaitoja. Kannattaa kuitenkin konsultoida rakennusalan ammattilaista täydentämään suunnitelmaa tarvittaessa.

Tavoite

Tavoite tässä yhteydessä saattaa tuntua itsestään selvältä, kuten “uusi keittiö”. Mutta tässä yhteydessä tarkoitammekin remontin “suurempaa” tavoitetta. Onko keittiöremontin tarkoitus esimerkiksi nostaa myytävän asunnon arvoa vai parantaa kodin keittiön toiminnallisuutta? Toteutus näille on hieman erilainen ja tässä rakennusalan ammattilainen voi olla apunasi konsultoimassa. Toimivampi keittiö saattaa kaivata esimerkiksi väliseinien purkamista, joka tulee ottaa huomioon budjetoinnissa sekä aikataulussa.

Suunnitelma

Kun remontin tavoite on selvillä on helpompi laatia alustava suunnitelma. Suunnitelmaan kirjataan projektin tavoite ja tavoitteen saavuttamiseksi tarvittavat toimenpiteet. Toimenpiteiden listaaminen otsikkotasolla helpottaa hahmottamaan projektin laajuutta sekä toimii perustana tarjouspyynnölle. Rakennusalan ammattilainen täydentää toimenpiteiden listaa kun projektia aletaan toteuttamaan.

Budjetti

Budjetointi on tärkeää, sillä se määrittää projektin useita elementtejä. Ensinnäkin on tärkeää realistisesti verrata tarkoitettua budjettia tavoitteeseen, vastaako budjetti realistisesti suunniteltua tavoitetta?

Esimerkki 1 Keittiön päivitys. Kesto 2-3 päivää
Pienen päivityksen keittiöön voi saada muutamalla tuhannella eurolla, mikäli keittiön kaapiston rungot ovat hyväkuntoiset. Keittiönkaapit voidaan päivittää vaihtamalla tasot, vetimet sekä asentamalla uudet kodinkoneet. Tähän pieneen keittiön päivitykseen tarvitset remonttimiehen sekä sähkömiehen asentamaan uudet elementit.
Esimerkki 2. Keittiöremontti. Kesto 1-2 viikkoa, riippuen laajuudesta
Keittiön kattavampi remontti, joka sisältää vanhan keittiön purkamisen sekä uuden keittiön, tasojen sekä kodinkoneiden asennuksen sekä välitila materiaalin muutoksen, on jo huomattavasti kattavampi remontti. Lisäksi tulee huomioida vesipisteiden paikka ja vaatiiko uusi keittiö vesipisteen siirtämistä. Myös keittiön valaistus tulee ottaa huomioon jo keittiön suunnitteluvaiheessa. Keittiöremonttiin tarvitsen vähintään kaksi remonttimiestä, sillä mm. uusien keittiökaappien asennus vaatii kaksi käsiparia, sähkömiehen sekä mahdollisesti putkimiehen. 

Luvat

Kun tavoite ja projektin laajuus ovat selvillä on hyvä jatkaa projektia selvittämällä mitä lupia remontin toteuttamiseen on tarpeellista hankkia. Lupien saamiseen esimerkiksi taloyhtiöltä saattaa mennä jopa muutama viikko, joten tämä on hyvä huomioida suunnitelmassa.

Tarjouspyyntöjen lähettäminen

Samalla kun odotat remonttiin tarvittavia lupia on viimeistään hyvä aloittaa kartoittamaan sopivaa kumppania toteuttamaan remontti. Selkeä projektisuunnitelma auttaa sinua muodostamaan hyvän tarjouspyyntöpohjan, jonka avulla tarjouksia on helpompi vertailla keskenään. Toimijoita on alalla paljon ja kokemattoman remontoijan voi olla haastavaa vertailla toimijoita keskenään. Ystäviltä ja tutuilta voi tietenkin kysyä suosituksia tai etsiä niitä netistä.

Tarjousten vertaaminen ja kumppanin valinta

Muista määritellä itsellesi mikä on sinulle tärkein kriteeri; onko se hinta, aikataulu vai laatu. Laadukas ja nopea ei yleensä ole se halvin vaihtoehto,  laadukas ja edullinen ei yleensä ole nopein ja niin edelleen. Näiden lisäksi on hyvä valita kumppani, jonka kanssa kemiat pelaavat, sillä remppamies tulee viettämään kotonasi paljon aikaa. 

Maija Ojanperä